Moskee of trofee?

Posted: September 10, 2010 in Columns NL
Tags: , , , , , , , , ,

Een voorganger heeft oneerbiedige plannen en moet met zijn pistool op tafel aan het werk, Geert Wilders heeft een flinke mening en kan nergens meer zonder kogelvrij vest verschijnen en als Jan of Alleman een scheef woord heeft over de radicale islam (lees: radicaal) wordt zelfs de Amerikaanse regering bezorgd.

Maar als moslims hun megamoskee willen bouwen op een wel heel provocerende plek, wordt hun geen strobreed in de weg gelegd. Eerst waren de homo’s het lievelingetje van de media, hebben nu de moslims hun plek ingenomen… met geweld?

Straks is het weer 11 september. En dus negen jaar geleden dat de twee gekaapte vliegtuigen hun neus in andermans toren boorden. Veel mensen zullen die dag nooit vergeten en worstelen nog dagelijks met de gevolgen. Geen wonder dat de emoties weer oplopen.

In een land waar vrijheid van godsdienst heerst mag verwacht worden dat iedereen zijn kerk of moskee mag bouwen waar hij dat wil. Maar iedereen met ook maar een beetje daadwerkelijk respect voor zijn medemens kan toch wel verzinnen dat een moskee, op deze plek, op zijn minst een trap op de ziel van de nabestaanden van 9/11 is? Waarom wordt de bouw van deze moskee glimlachend toegelaten, maar het protest van een voorganger tegen de verschrikkelijke aanslag zo heftig bekritiseerd?

Nog even over de bouwplannen. Het gaat namelijk geen klein moskeetje worden. Waarschijnlijk moet je er alle moeite voor doen om er omheen te lopen. Laat staan langs te kijken. Of per ongeluk tegen aan te vliegen met je Boeing.
Maar bovendien is de geplande opening van de deuren van deze megamoskee op, je raadt het al, 11 september 2011. Toeval?

En ik vraag me nu toch sterk af waarom de westerlingen het nu opnemen voor de moslims. Met die Deense cartoons konden ze het toch ook zelf. Nee, nu tekenen hartverscheurende speeches en overbezorgde persberichten het mediabeeld. Korans verbranden is uit den boze, een moskee laten bouwen vlakbij Ground Zero, dàt moet je doen! Is dit nu moslimverbroedering?

Of zit hier smerig luchtje aan?

Ze doen het vast in hun broek van angst. President, burgemeester, Jan Modaal: Popla gebruiken ze allemaal. Want als de bouwplannen van die moskee geen groen licht krijgen waarschuwt de initiatiefnemer voor vurige tegenacties. Een paar jongens in zijn kennissenkring staan al te springen om voor het laatst van zich te laten horen. Radicaal. Tja, en dan is korans verbranden natuurlijk helemaal olie op het vuur.

Ergens, misschien wel thuis in Verweggistan, volgt ondertussen een groepje mannen het Amerikaanse nieuws. Met ondertiteling. Ze kijken elkaar aan en kunnen een brede glimlach niet meer onderdrukken. De aanslag is gepleegd, de trofee gaat er komen en als klap op de vuurpijl vliegen westerlingen elkaar in de haren om moslims te beschermen. Is het niet geweldig?

(c) 2010 Nelleke W. van Laar

Leave a comment